Directe omgeving van de vakantiewoning

d’Uyterwaerde is gelegen in Mazenhoven, een gehucht van Leut, een deelgemeente van Maasmechelen. Deze ‘hovingen aan de Maas’ zijn een oase van stilte en rust. In de zomer kan men het pad naar de Maasoevers bewandelen. In de wintermaanden, als de Maas uit haar bedding treedt, likt het water de kasseien van Mazenhoven.

d’Uyterwaerde dankt zijn naam aan de typische ligging bij de Maas tussen de rivier en de winterdijk. Van oudsher noemt men dat de ‘uiterwaerde’.

 

 

Leut en omgeving

Leut is een typisch Maasdorp met een rijke geschiedenis. Het heeft een kleine dorpskern omringd met voormalige boerderijen. Ook d’Uyterwaerde was eens een boerderij.

Kasteel Vilain XIIII

Er was op deze plaats reeds sprake van een primitieve burcht in de 13e of 14e eeuw. Onder de heer Vilain werd in 1830 een Engels landschapspark rond het kasteel ingericht. Het kasteel is momenteel niet toegankelijk maar het park en de omgeving is het wel. Meer info over de geschiedenis vind je hier.

Maas Uiterwaarden

Dit gebied maakt deel uit van het RivierPark Maasvallei‘. Het is een zeer uitgebreid wandel- en fietsgebied waar men zich vrij kan bewegen. Meer info vind je hier.

Zaterdagmarkt Eisdendorp

Sinds 1920 bestaat de zaterdagmarkt al in Eisdendorp. Vroeger kwamen hier de boeren, vaklieden en marktkramers hun waar aanbieden. Tegenwoordig is het een traditionele markt waar zowat alles aangeboden wordt, van voeding tot kleding en juwelen tot speelgoed. Eigenlijk een openlucht shopping center.