Van Steentjes tot Natuurgebied.
Grind is een afzettingsgesteente dat een belangrijke grondstof is voor de beton- en asfaltproductie. De Maas legt een ongelooflijke weg af door de Ardennen en sleurt al eeuwen een enorme hoeveelheid steentjes mee. Deze steentjes hebben zo de grote hoeveelheid grindlagen gevormd in de uiterwaarden.
Eind 1800 en begin 1900 vond in Europa de Industriële Revolutie plaats. Er ontstond een grote behoefte aan beton voor de bouw van fabrieken, steenkoolmijnen, woningen en wegen. Vooral na de 1ste wereldoorlog is de industriële ontginning van grind op gang gekomen in de hele Maaskant. Het grind uit Maas was gekend voor zijn uitstekende kwaliteiten en vond zeer veel toepassingen in de bouwwereld.
Van Lanaken tot Kinrooi werd er de grind uit Uiterwaarde opgegraven. De grote gaten die daardoor ontstonden liepen onder en vormden talrijke plassen en meertjes in de hele Maaskant. De meeste werden omgevormd tot natuurgebied.
Op een vijftal km van Mazenhoven in Stokkem vind je ‘De Wissen’ een nieuw natuurgebied waar ooit een grote grinduitbating actief was. Hier kan men uren wandelen en vanaf een uitkijktoren heeft men een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Bovendien zijn er elektrische fluisterbootjes waarmee men tussen de plassen kan varen zonder de rust in het natuurgebied te verstoren. Overigens op het einde van dit gebied kun je nog een actief grindwinning bedrijf bekijken.
Een bezoek aan ‘De Wissen’ is zeker de moeite waard. Het is zeer goed bereikbaar met de fiets via het knooppunten netwerk.
Stroomopwaarts in Kinrooi en Maaseik hebben ze de grindplassen omgevormd tot een groot watersport gebied. Daar zullen we het een andere keer over hebben.