Een beetje geschiedenis
Mazenhoven werd voor het eerst vermeld in 1504, als Maeselhoven. Op de Ferrariskaarten werd de naam van het gehucht -in het Frans- als Hameau de Maeseloven gespeld. Tot in de 18e eeuw was deze, vlak achter de Maasdijk gelegen, een gehucht van enig belang. Maar gedurende de 19e eeuw nam Mazenhoven sterk in betekenis af.
Naast enkele hoeven aan de Steenakkerstraat bevindt zich te Mazenhoven ook een kapel in neoromaanse stijl, gebouwd in 1894 in opdracht van kasteelheer Charles Vilain XIIII. De kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Overwinning en architect was Hyacinth Martens. Deze naam van de kapel refereert naar een katholieke feestdag die door paus Pius V in 1571 ingesteld was als een jaarlijkse gedachtenis van de katholieke overwinning op de Ottomanen in de slag bij Lepanto .
Deze overwinning werd toegeschreven aan de hulp van de Heilige Maagd, omdat men op diezelfde dag een
rozenkransprocessie hield op het Sint-Pietersplein te Rome, om Maria’s hulp in te roepen voor de Heilige Liga bij het tegenhouden van de Ottomaanse invasie van Europa. In 1573 veranderde paus Gregorius XIII de naam van de feestdag in Feest van de Heilige Rozenkrans omdat de overwinning bij Lepanto bijzonder te danken was aan het bidden van de rozenkrans.
Op de Maasdijk staat ook een gietijzeren grenspaal. De grenspaal 114 en een grenspaal aan de overkant in Maasband (Nederland) markeren de grens tussen België en Nederland. De effectieve grens verloopt tussen deze twee palen op het diepste punt van de Maas (ongeveer het midden). België is in 1830 onafhankelijk geworden en gescheiden van Nederland. De onderhandelingen over de grensscheiding liepen nog lang door na 1830.
Daardoor zijn deze grenspalen pas geplaatst en gedateerd op 1843 waarmee definitief een scheiding kwam tussen de gemeenten aan weerszijde van de Maas. De geschiedenis van Leut loopt eeuwenlang samen met Meeswijk en de dorpen aan de andere Maasoever. Leut was een Rijksheerlijkheid en zijn heren waren verantwoording schuldig aan de Duitse Keizer dat met de kroning van Karel de Grote in 800 als keizer van het Roomse Rijk begon. Karel de Grote regeerde vanuit het niet zo ver af gelegen Aken. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ons dialect, na zoveel eeuwen, veel Duits klinkende woorden bevat.
Ook noemenswaardig is de verbondenheid van Mazenhoven met de bewoners van het kasteel van Leut. Getuige hiervan is de kapel en de bestrating van Mazenhoven. Mazenhoven was een van de eerste gehuchten in de Maaskant die een met kasseien verharde straat had.